MQC - TU Maritime Qualification centre

(+359) 52 383 264, (+359) 899 912 516; (+359) 878335312  mqc@tu-varna.bg
Bulgaria, Varna, 9000, 1 Studentska str.
Демонстрация на новоизградения модул към Морския тренажорен комплекс в ТУ – Варна

На 21 май кметът на гр. Варна г-н Иван Портних и зам. областният управител инж. Цветомир Петров бяха посрещнати от ректора на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Овид Фархи. Поводът беше демонстрация на възможностите на разширението на Морски тренажорен комплекс в университета. Това е новоизграден модул към съществуващия и действащ Морски тренажорен комплекс, открит официално през 2012г. Изграден е на площ от около 80 кв. м и е с вложени 1,2 млн. лв. С новата придобивка се разширяват възможностите за морското обучение на нашите студенти от специалност „Корабоводене”, както и за получаване на допълнителна и специализирана подготовка, в съответствие с IMO модел – курсовете за морски специалисти, провеждани към Морския квалификационен център в Технически университет – Варна.

„Впечатлен съм от  новата придобивка на университета, с което се утвърждава имиджа му на висше учебно заведение от висока класа. Това е признание и за екипа, и за студентите, но и за Варна като привлекателен академичен  и образователен център.  Със съвременните условия, които предлагате, Вашите възпитаници със сигурност ще бъдат успешно реализирани в професията си хора“, каза кметът.

Дошлите да уважат събитието бяха единодушни за високата класа на видяното. Присъстваха преподаватели от университети и директори на четири колежа от Турция, девет преподаватели от различни катедри в университети от Констанца, Румъния. Лично собственикът и директор на холандската фирма VSTEP г-н Pjotr van Shothorst и мениджърът Mark Nolen бяха сред почетните гости на събитието. Не бяха малко президентите на български и чуждестранни морски компании, ученици от Варненската морска гимназия, водени от директорката инж. Пепа Василева, преподаватели и студенти от университета, медии.
Новоизграденият модул е единствен в страната, който разполага с уникални възможности за мостици, включващи:

Динамично позициониран мултифункционален офшорен мостик с 3D визуализация на световно ниво, изграден в съответствие с изискванията на Наутикал институт, с преден и заден мостик Nautis от холандската фирма VSTEP, с интегрирана Praxis Mega guard DP-2 система. (Пояснение: Корабите притежават възможност да се позиционират на конкретно място, в рамките на 1 м, без да се използват удържащи съоръжения, независимо от хидрометереологичните условия. Това са кораби, които се използват във високопрецизни морски операции, като например в нефтената индустрия, полагане на кабели под вода и др.)
Обновен е и съществуващия до сега Морски тренажорен комплекс. Вече са внедрени и други пристанища по българското черноморие, освен Варна: пристанище Бургас и регион Бургас – Емине, Созопол, Балчик. Новост е бреговата черта и пристанищата по българския участък от р. Дунав. Това дава възможност за улесняване отработването на различни задачи от морската индустрия, операции по спасяване на море и контрол на нефтените разливи, както и тяхната превенция.
Нововъведение е и увеличаване на броя на работните места за обучение и възможността да се използват различни по вид електронни карти. Така вече всеки студент или морски специалист ще може да работи самостоятелно, което от своя страна ще доведе до повишаване на качеството на обучение.
Нова опция е наличието на симулатор за товаро-разтоварни операции на нефтен танкер – LIQUID CARGO SIMULATOR.

Новоизграденият модул притежава най-съвременен софтуер за комуникация GMDSS, който е съвместна разработка на фирма VSTEP и специалисти от Технически университет – Варна. За отбелязване е и факта, че хардуерът е изцяло произведен от български фирми. Предстои работа по разширението на машинния тренажор, за да могат и нашите студенти от специалност „Корабни машини и механизми” и външни морски лица – корабни механици да провеждат съответното обучение.

Започнала е и работата по процеса за сертификация на Морския тренажорен комплекс пред Международния Наутикал институт.

По-късно кметът г-н Портних имаше възможност да разгледа изложбата  “Буквите като богатство”, организирана под неговия патронаж, съвместно със Студентски съвет и Академичното ръководство в университета и студенти от клуб “Кино и фототехнологии”. Зам. областният управител инж. Петров връчи грамоти на студентите с отличени творби.

След обяд, в презентационната зала в ректората на университета, се проведе среща на турската делегация с ръководители на катедри, в които се обучават студенти от Турция на английски език. Зам. ректорът по Международно сътрудничество доц. д-р инж. Велко Наумов запозна гостите с Технически университет – Варна чрез кратка презентация, а г-н Pjotr van Shothorst разказа за фирма VSTEP и изрази задоволството си от успешната съвместна работа на морските специалисти от университета и неговата фирма.

На 22 май гостите ни от Констанца имаха възможност да представят обучението на техните студенти от морски специалности пред преподаватели от Технически университет – Варна.MENU

Home
About us
Contacts
INFORMATION

Courses
Services
Certificates
News


Trainers
Video
Gallery
CONTACTS

Bulgaria, Varna 9000,
1 Studentska str.
GSM: (+359) 899 912 516;
mqc@tu-varna.bg
VIRTUAL TOUR2022, All rights reserved. Terms / Privacy Policy