MQC - TU Maritime Qualification centre

(+359) 52 383 264, (+359) 899 912 516; (+359) 878335312  mqc@tu-varna.bg
Bulgaria, Varna, 9000, 1 Studentska str.
Най-посещаван изложител на Международната изложба Хемус 2014

Най-посещаван изложител на Международната изложба „Хемус 2014”. С тези думи беше отличен екипът на Технически университет – Варна на завършилата наскоро Международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – Отбрана, антитероризъм, сигурност“ в гр. Пловдив.

Форумът се състоя от 28-ми до 31-ви май в Международен панаир-Пловдив. Изложители бяха представители на водещи световни компании от отбранителния сектор от САЩ, Германия, Франция, Швеция, Швейцария, Италия, Турция и България и шест български университета. Организатор на проявата е Фондация "Хемус 95" под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и енергетиката и Международен панаир Пловдив.

На откриването на изложбата присъстваха г-н Ангел Найденов – министър на отбраната, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, официални делегации от над 50 държави, официални лица от Европейската агенция по отбрана (ЕАО), НАТО, NAMSA и NC3A, както и Националните директори по въоръженията от 32 държави. Мероприятието уважиха и военните аташета, дислоцирани в Република България, дипломати и търговски представители, членове на изпълнителната власт и парламента.

Технически университет – Варна беше представен от сформиран сборен екип от преподаватели в Морския квалификационен център при ТУ-Варна - ас. инж. Андрей Станев и инж. Юлиян Коларов, както и

рекламен екип на университета от инж. Валентина Иванова – експерт „Реклама и маркетинг” и студентите Денис Шерифов - 3к., спец. Индустриален мениджмънт и Деница Господинова – 1к., спец. Софтуерни и интернет технологии. С посетителите на щанда беше разговаряно на български, английски, и при необходимост на френски, руски, сръбски и турски език, представител на фирма “Трифон импекс” с управител Камен Трифонов. С тази фирма Технически университет – Варна има съвместни технически разработки.

През целия период на изложението екипът поддържаше контакт с доц. Михаил Щерев – ръководител на Морския квалификационен център при ТУ-Варна.

На площ от 32 м2  бяха разположени техниката и рекламните материали на университета. Технически университет – Варна имаше какво да покаже - бяха демонстрирани възможностите на действащ модел на 360-градусовия навигационен тренажор, тренажор “Защита на населението при бедствия и аварии” и  симулатор за обучение на водачи на превозни транспортни средства и изпитването им в различни режими от транспортните магистрали.

Екипът ни посрещна:

- г-н Ангел Найденов – министър на отбраната, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и съпътстващите ги делегация от военни аташета в България

- представители от Министерски съвет, ръководители или представители на отдели от министерства

- г-н Иван Жерков, председател на Управителния съвет на Фондация "Хемус 95"

- г-н Роберт Шестаков – първи секретар в Посолството на Руската федерация и Представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация, който обеща, че ще посети Технически университет – Варна, за да проучи по-подробно магистърските ни програми и възможността за взаимно сътрудничество

- президенти и представители на компании от изложението и извън него от Индия, Пакистан, Китай, Япония, Алжир, Сърбия, Хърватска, Полша, Англия и др.

- д-р Янете Ферайзер – втори секретар от икономическия отдел на Посолството на Кралство Нидерландия в България и изпълнителния директор от фирма VSTEP, с която ТУ-Варна има сключен договор за съвместни разработки на тренажори за обучение на морски лица.

- граждани на всякаква възраст, с различни професии и интереси. Особен интерес към нашите тренажори и симулатори проявиха военните лица, присъстващи на изложението. За тях беше любопитно да проверят доколко тяхната работа се покрива с възможностите, които нашата техника предлагаше възможност за проверка на знания и умения

- кандидат-студенти, най-вече с въпроси за магистърските програми в ТУ. Особен интерес беше проявен към специалност „Защита на населението при бедствия и аварии”, „Корабоводене”, „Експлоатация на флота и пристанищата”, „Биомедицинска електроника”, компютърните специалности и др.

За отлично представяне екипът на ТУ-Варна беше удостоен с плакет от фондация "Хемус 95", диплом за участие в изложба „Хемус” 2014 и с единодушно устно отличие на награждаващите, че сме най-посещаемият щанд на това изложение. Във връзка с това инж. Валентина Иванова беше извикана в офиса на организаторите от „Хемус 95” и помолена да отговори на въпроси, касаещи изложението.

Д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е основен партньор на организаторите на деловия форум и г-н Иван Жерков, от Фондация "Хемус 95”, отправиха устна покана към екипа на Технически университет – Варна да вземе участие в есенните изложения на панаира през м.септември –октомври. По-късно ще бъдат изпратени официални покани.

На 30 май участниците в изложбата имаха възможност да наблюдават три вертолета Bell-206, МИ-17 и AS-532 "Cougar" от 24-та авиобаза Крумово, които участваха в демонстрация на бойни умения в екстремна операция по обезвреждане на терористична група край р. Марица. Вертолет Bell-206 изпълни въздушно разузнаване и локализиране на терористите, вертолет МИ-17 подходи към неприятелите с бордовото си картечно въоръжение, а вертолет AS-532 "Cougar" спусна командоси – военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“, в коритото на реката по способа „бързо въже". След края на операцията бойците бяха взети по метода "SPIES" (външен товар) чрез използване на въжена спасителна система.

Екипът счита, че е изпълнил много добре поставената от ръководството задача и че е допринесъл за представянето на Технически университет – Варна на това значимо международно събитие.MENU

Home
About us
Contacts
INFORMATION

Courses
Services
Certificates
News


Trainers
Video
Gallery
CONTACTS

Bulgaria, Varna 9000,
1 Studentska str.
GSM: (+359) 899 912 516;
mqc@tu-varna.bg
VIRTUAL TOUR2022, All rights reserved. Terms / Privacy Policy