MQC - TU Maritime Qualification centre

(+359) 52 383 264, (+359) 899 912 516; (+359) 878335312  mqc@tu-varna.bg
Bulgaria, Varna, 9000, 1 Studentska str.
Операция Слава - спасяването на последната българска подводница

Във Варна бе осъществена операцията по изтеглянето на единствената останала българска подводница от Варна към Белослав. Там тя ще бъде превърната в музей.

 

"Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена, само когато бъде съхранена в паметта на българите", заяви кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

 

В сложната и опасна маневра частват седем спомагателни съда и над 80 души. За целта е предоставен най-модерният влекач у нас. В операцията участват представители на Българските военноморски сили и водолази. Подводницата трябва да измине около 30 км. преход през канала, който свързва Черно море с Варненското езеро. Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището затворено.

"Надявам се да няма рискове", но това е уникална операция, която се провежда за първи път. Тази операция е спасителна, защото благодарение на много хора, подводница "Слава" е спасена, посочи капитан Богдан Богданов от Българската морска камара.

 

За да се осъществи операцията са проведени редица компютърни симулации в тренажорите на ТУ Варна - Морски Квалификационен Център и те стоят в основата на подготовката на екипа и са гаранция за успешна операция.

 
Стр 1


MENU

Home
About us
Contacts
INFORMATION

Courses
Services
Certificates
News


Trainers
Video
Gallery
CONTACTS

Bulgaria, Varna 9000,
1 Studentska str.
GSM: (+359) 899 912 516;
mqc@tu-varna.bg
VIRTUAL TOUR2022, All rights reserved. Terms / Privacy Policy