MQC - TU Maritime Qualification centre

(+359) 52 383 264, (+359) 899 912 516; (+359) 878335312  mqc@tu-varna.bg
Bulgaria, Varna, 9000, 1 Studentska str.
Посланикът на Кралство Нидерландия в България в ТУ Варна

На 25 октомври  т.г. г-н Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България, беше на гости в Технически университет – Варна. Придружаваха го г-н Арно Брок - кмет на гр. Дордрехт (холандски град, побратим на гр. Варна) и придружаващите гo лица, представители на различни институции. Това посещение е по повод Деня на Холандия в гр. Варна.

Холандската делегация беше посрещната от ректора на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Овид Фархи и пом. ректора инж. Митко Александров. В заседателната зала на ректората гостите имаха възможност да се запознаят и с другите членове на Академичното ръководство на университета – зам. ректорите доц. Мария Маринова, доц. Христо Скулев, доц. Росен Василев, доц.Велко Наумов и доц. Николай Минчев - декан на факултета по Морски науки и екология. По-късно холандската делегация посети многофункционалния тренажорен комплекс за обучение на студенти от специалност „Корабоводене”.
В приветстствието си към гостите ректорът проф. Фархи изрази удоволствието си, че има възможност да посрещне г-н Том ван Оорсхот и придружаващите го лица. Технически университет – Варна има голямо основание да участва в мероприятието „Дни на Холандия в гр. Варна”, тъй като съществува тясно сътрудничество между университета и холандската фирма VSTEP – вече втора година наши студенти се обучават на трите тренажора, закупени от фирмата – за навигатори, за корабни механици и за защита на населението при бедствия и аварии. Това съществено е повишило нивото на учебния процес. Проф. Фархи изрази увереност, че и занапред Технически университет – Варна ще продължи да работи с фирма VSTEP. Той даде пример,че в университета има преподаватели, които разработват съвременен софтуер за нея, а във фирма в града се изработват елементи от оборудването на тренажори под контрол на преподаватели от университета. На срещата присъства и директор „Продажби” на фирма VSTEP – г-н Mark Polderman, който е чест гост в тренажорния комплекс на Технически университет – Варна.

Доц. Чавдар Орманов, ръководител на катедра „Корабоводене, управление на транспорта и опазване чистотата на водните пътища”, с презентация, запозна гостите с материалната база, която се използва при обучението на нашите студенти – навигатори и какви са възможностите за нейното бъдещо развитие. Съобщено беше за спечелен проект за разширение на съществуващата база на тренажорния комплекс.

Проф. Фархи поднесе на г-н Том ван Оорсхот реплика на най-старото технологично обработвано злато в света – уникална находка от Варненски халколитен некропол и изключителен символ на Варна и България. Част от металографските изследвания на това златно находище са направени в Технически университет – Варна. В отговор посланик Том ван Оорсхот дари няколкостотин луковици на прочутите холандски лалета, които през пролетта на 2014г. трябва да цъфтят и красят алеи в двора на Технически университет – Варна. Пом. ректор Александров прие с особено удоволствие и новия ангажимент в своята работа.

С особено голям интерес холандските гости разгледаха петте модула на многофункционалния тренажорн комплекс: 360-градусов мултифункционален тренажор - корабен мостик клас А, според изискванията на DNV, 120-градусов тренажор – корабен мостик клас В, според изискванията наDNV, с пулт за управление и екран за визуализация на обстановката на море или пристанище, малки работни мостици клас С, според изискванията на DNV, инструкторски пулт за наблюдение на тренировъчните упражнения, брифинг зала за анализ на провежданите тренировъчни упражнения.

Най - много зададени въпроси, относно възможностите на 360-градусовия мултифункционален тренажор - корабен мостик клас А, бяха зададени на кап. Андрей Станев, който без никакво затруднение демонстрираше желаната от гостите морска обстановка и ситуация, с помощта на инж. Юлиян Коларов.
А Tim van Oorschot - син на г-н посланика не пропусна възможността „да управлява” половин час, в много тежки морски условия, голям кораб.  
В края на визитата проф. Фархи отправи покана към г-н Oorschot да присъства на откриването на новите два модула, които скоро ще бъдат изградени към тренажорния комплекс.

Мултифункционалният навигационен тренажор в Технически университет – Варна е единственият в света за обучение на навигатори, в който е заложен фарватерът на Варненското пристанище. Закупен е от холандската фирма, но в него са заложени и доста иновативни решения, създадени от екипа от преподаватели на доц. д-р инж. Михаил Щерев – капитан Онник Мердинян, капитан Андрей Станев, чието дело е виртуалната разработка, капитан Божидар Събев и инж. Юлиян Коларов.

Технически университет – Варна е тестов полигон  за новите софтуерни продукти на холандската фирма VSTEP по договор. Така университетът се ползва с привилегията, освен, че притежава възможно най-съвременния софтуер и хардуер в областта на корабооводенето, така и да участва в разработването на строго специализиран „морски” софтуер за холандската фирма VSTEP. Предвижда се успешният модел на сътрудничество между Технически университет – Варна и холандската фирма VSTEP и в бъдеще да продължи.MENU

Home
About us
Contacts
INFORMATION

Courses
Services
Certificates
News


Trainers
Video
Gallery
CONTACTS

Bulgaria, Varna 9000,
1 Studentska str.
GSM: (+359) 899 912 516;
mqc@tu-varna.bg
VIRTUAL TOUR2022, All rights reserved. Terms / Privacy Policy